Kennisbank Werkhandschoenen

Algemeen

Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Wat de beste werkhandschoenen zijn is afhankelijk van de uit te voeren taken en specifieke wensen. Met de RI&E kan worden vastgesteld tegen welke risico’s bescherming moet worden geboden. Voor elk type gevaar is een oplossing verkrijgbaar, van chemische bestendige handschoenen tot aan lashandschoenen. Voor de veiligheid en het draagcomfort is het ook belangrijk dat de maat goed is. Bepaal ook in hoeverre eigenschappen als een hoge vingergevoeligheid en goede grip nodig zijn.

Elke werkhandschoen moet voorzien zijn van de volgende gegevens:

  • Naam of merknaam waarmee de fabrikant geïdentificeerd kan worden
  • Aanduiding van het type handschoen
  • Naam en artikelnummer van het product
  • Maat
  • De uiterste gebruiksdatum
  • CE-markering
  • Pictogrammen met de prestatieniveaus van de behaalde normen

De dikte van de voering van de handschoen wordt uitgedrukt in ‘gauge’. Dit staat voor het aantal steken per inch (=2,54 cm). Hoe hoger het aantal steken, hoe fijner de handschoen en hoe beter het gevoel aan de vingers.

Door je werkhandschoenen volgens onderstaand stappenplan voorzichtig uit te trekken voorkom je dat de stoffen aan de buitenzijde op je blote handen terechtkomen.

  1. Trek de handschoen met de andere handschoen bij de vingertoppen los
  2. Doe hetzelfde met de andere kant
  3. Pak de eerste handschoen vast, trek hem helemaal naar beneden en rol hem enigszins op
  4. Trek met de eerste handschoen de tweede handschoen helemaal uit en laat de eerste handschoen daarna van de hand vallen

Snijbestendige werkhandschoenen

Snijbestendige handschoenen beschermen tegen mechanische risico’s en moeten voldoen aan de eisen van de EN388-norm. Deze norm specificeert de weerstand tegen schuren, snijden, scheuren, perforatie en schokken. De prestatieniveaus worden, in de hieronder vermelde volgorde, met vier cijfers en twee letters weergegeven onder een pictogram.

  • Schuurweerstand (1-4)
  • Snijweerstand (1-5)
  • Scheurweerstand (1-4)
  • Perforatieweerstand (1-4)
  • ISO Snijweerstand (A-F)
  • Impactweerstand (P, F, X)

Een uitslag zou dus kunnen zijn: 3231 FP.

Voor de vier cijfers geldt: Hoe hoger de score, hoe hoger de beschermende waarde. Bij de E ISO snijweerstand staat de letter ‘F’ staat voor het maximale prestatieniveau. De letter op de plek van de impactweerstand verwijst naar de testuitslag:

  • P: geslaagd voor de test
  • F: niet geslaagd voor de test
  • Geen vermelding: niet geslaagd voor de test
  • X: niet getest

Meer informatie lees je in ons blog over de EN388 norm.


Chemisch bestendige handschoenen

Nee, er zijn geen werkhandschoenen verkrijgbaar die beschermen tegen alles. Exemplaren gemaakt van butylrubber (onderlaag) en Viton (bovenlaag) komen wel goed in de buurt. Maar vaak heb je voor verschillende toepassingen ook verschillende handschoenen nodig. Daarom is het bij de keuze van chemisch bestendige handschoenen noodzakelijk om eerst vast te stellen tegen welke chemicaliën bescherming moet worden geboden.

Werkhandschoenen die langer dan een volledige dag in aanraking zijn geweest met chemicaliën mogen niet meer worden gebruikt. De beschermingsfactor is namelijk getest bij een blootstelling van maximaal 24 uur.


Hittebestendige handschoenen

De huid is slecht bestand tegen hitte. De pijngrens ligt bij een contacttemperatuur (aanraking met de blote hand) van 45 °C en bij 55 °C loop je een tweedegraadsverbranding op. Voorkom het bereiken van de pijngrens met goede hittebestendige handschoenen.


Disposable handschoenen

Wegwerphandschoenen zijn hygiënisch en over het algemeen vrij dun. Hierdoor behoud je een goed gevoel in de vingers en heb je veel bewegingsvrijheid.

Wegwerphandschoenen worden vervaardigd van nitril, neopreen, vinyl of latex. Elk materiaal heeft zijn eigen karakteristieke kenmerken en voordelen. Welke handschoenen je het best kan kiezen, is afhankelijk van de werkzaamheden.

Wegwerphandschoenen worden getest op pinholes (microscopische kleine gaten) om te bepalen hoe lucht- en waterdicht ze zijn. AQL staat voor Acceptable Quality Level en geeft het toegestane percentage aan pinholes aan.

Volgens de Europese norm EN 455 moeten de handschoenen minimaal voldoen aan een AQL-waarde van 1.5. Bij een handschoen met een lagere AQL (bijv. 0,5) is de kans op het vinden van een gaatje kleiner. Deze is dus van betere kwaliteit. 

Nitril handschoenen zijn qua comfort, pasvorm en stevigheid vergelijkbaar met latex handschoenen en dus een goed alternatief. Bijkomend voordeel is de goede weerstand tegen oliën en vetten. Vinyl is ook een goede optie voor mensen met een latexallergie. Dit materiaal is bestendig tegen oliën, vetten, zuren en basen. Een nadeel is dat nitril handschoenen kwetsbaarder en dus minder lang houdbaar zijn.

Wij bieden een ruim aanbod aan latexvrije wegwerphandschoenen

Gepoederde wegwerphandschoenen zijn aan de binnenkant bewerkt met een laagje maïszetmeel. Dit maakt ze soepeler en vergemakkelijkt het aan- en uittrekken. Ook wordt hierdoor vocht en zweet beter opgenomen. In bepaalde werkomgevingen, zoals de medische sector en voedingsindustrie, worden poedervrije handschoenen gebruikt. Dit om te voorkomen dat het poeder terechtkomt in voedingswaren of op producten.


Winter werkhandschoenen

Volgens NEN-EN-ISO 13732-3:2008 zorgt een directe contacttemperatuur (aanraking met de blote hand) van 15 °C voor een verminderde handvaardigheid en een onaangenaam gevoel. 7 °C leidt tot gevoelloosheid en 0 °C tot bevriezing. Bij een huidtemperatuur van 12 °C tot 16 °C neemt de vaardigheid van de vingers al flink af. Dit kan je voorkomen met goede winter werkhandschoenen.

Thinsulate is een hoogwaardig synthetisch alternatief voor veren en dons met uitstekende isolatieprestaties. De vezels zijn zeer fijn en kunnen daardoor veel lucht inkapselen op een klein oppervlak. Hierdoor kan ondanks een geringe dikte van het materiaal een hoge isolatiewaarde worden bereikt, zelfs als het nat is. Daarnaast zorgt het voor goede ademende eigenschappen en draagcomfort.