Kennisbank Oog- en gelaatsbescherming

Brillen

Als uit de RI&E blijkt dat werknemers risico lopen op oogschade dient de werkgever beheersmaatregelen te treffen. De Arbowet vereist dat hij of zij de arbeidshygiënische strategie hanteert. Dit betekent dat veiligheidsbrillen beschikbaar moeten worden gesteld als de gevaren niet op een andere manier kunnen worden bestreden. Werknemers hebben vervolgens de plicht om de persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken.

Een overzetbril is speciaal ontwikkeld voor dragers van een correctiebril. Hiermee ben je beschermd tegen onder meer rondvliegende deeltjes én kan je scherp blijven zien. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en vaak uitgerust met een antidampcoating voor optimale zichtbaarheid.

Condens is een veelvoorkomend probleem onder dragers van veiligheidsbrillen. Bijvoorbeeld bij gebruik van een stofmasker of bij de overgang van een koude naar een warme omgeving. Erg vervelend én gevaarlijk. De oplossing is een anti-fog coating. Deze behandeling voorkomt condensvorming waardoor het zicht optimaal blijft. In ons blog Veiligheidsbril die niet beslaat geven we meer informatie en staan onze aanraders.

Helaas is er geen eenduidig antwoord op de vraag ‘wat is de beste veiligheidsbril’? Dit is namelijk geheel afhankelijk van de werksituatie en specifieke wensen. Veiligheidsbrillen zijn verkrijgbaar met allerlei soorten lenzen. Ze kunnen verschillende kleuren en coatings hebben. Gele glazen werken bijvoorbeeld contrastverhogend en oranje glazen blokkeren blauw licht. Daarnaast heb je nog keuze uit tal van coatings, zoals een antidampcoating en antireflectiecoating. Heb je ook een veiligheidshelm nodig? Kies dan voor een bril die daaraan bevestigd kan worden. Meer informatie lees je in ons blog Welke veiligheidsbril moet ik kiezen? Kom je er niet uit? Neem dan vrijblijvend contact op met onze productspecialist via de telefoon (+31 85 065 69 29) of e-mail.

Een bril is een veiligheidsbril als aan de wettelijke voorwaarden is voldaan voor zowel de glazen als het montuur. Beide dienen daarom voorzien te zijn van een CE-markering. Zijn de glazen en het montuur onlosmakelijk met elkaar verbonden? Dan is één CE-markering voldoende om van een veiligheidsbril te spreken

Een ruimzichtbril geniet de voorkeur bij hakken of beitelen, werkzaamheden in stoffige ruimten en het gebruik van irriterende vloeistoffen (chemicaliën). Ook voor schuur- en slijpwerk waarbij metaal- of houtdeeltjes met grote kracht wegspringen kan je beter voor een ruimzichtbril kiezen.

Een lasbril is geschikt voor autogeen lassen en snijden en kan gebruikt worden als slijpbril. Voor elektrisch lassen wordt een laskap gebruikt omdat een bril dan onvoldoende bescherming biedt.