Kennisbank Hoofdbescherming

Veiligheidshelmen

De levensduur van een veiligheidshelm is afhankelijk van het materiaal en de gebruiksomstandigheden. Het advies is om exemplaren van polyethyleen (PE en HDPE) uiterlijk 3 jaar na de fabricagedatum te vervangen. Helmen van ABS-polymeriaat (ABS) en polycarbonaat (PC) gaan bij ‘normaal gebruik’ uiterlijk 5 jaar mee. Normaal gebruik wil zeggen: bij daglicht en temperaturen van -5 tot 30 °C. Als de fabrikant een andere tijd aangeeft, volg je dit advies natuurlijk op. Veiligheidshelmen vervaardigd van textielfenol, glasvezel of polyester hebben een levensduur van 5 tot 10 jaar. Om zeker te zijn van de beschermende functie, kan je de helm het best regelmatig controleren op beschadigingen. Bewaar hem ook op een droge, koele plaats en uit de buurt van chemicaliën.

Er zijn ook veiligheidshelmen op de markt met een levensduurindicator. De verkleuring van deze indicator, die reageert op UV-straling, geeft aan in hoeverre de helm daadwerkelijk verouderd is.

Binnenwerken gemaakt van polyethyleen zijn 3 jaar na de fabricagedatum aan vervanging toe. Exemplaren van thermoplastische materialen moeten om de 5 jaar worden vervangen.

Het binnenwerk houdt de veiligheidshelm op zijn plaats en vangt bij een incident een deel van de klap op.

Binnenwerken komen in verschillende materialen. Als je dagelijks een veiligheidshelm draagt is een binnenwerk van textiel ideaal. Dit materiaal draagt bij aan het comfort en heeft een hoge weerstand. Kunststof zorgt voor meer hygiëne.

Deze vraag is eigenlijk niet te beantwoorden. Wat de beste veiligheidshelm is, is afhankelijk van de werkomstandigheden en persoonlijke voorkeuren. Voor omgevingen met explosiegevaar is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat de helm ATEX-gecertificeerd is. Daarnaast zijn helmen verkrijgbaar in verschillende materiaalsoorten. Polycarbonaat is minder sterk dan bijvoorbeeld glasvezel en heeft een kortere levensduur. Ook een veiligheidsbril nodig? Dan kan je overwegen om een helm met geïntegreerde bril aan te schaffen.

Een klep beschermt de ogen tegen zonlicht en regendruppels. Er zijn ook exemplaren verkrijgbaar met een verkorte klep. Deze zijn ideaal voor werkzaamheden waarbij je veel omhoog moet kijken. In kleine ruimtes kan een klep juist heel hinderlijk zijn. Kies in een dergelijk geval voor een veiligheidshelm zonder of met een korte klep.

Een veiligheidshelm met verlengde achterkant is goed geschikt voor mensen die veel gebukt werken. Zij lopen namelijk een grotere kans om vallende voorwerpen in hun nek of op het achterhoofd te krijgen. Een dergelijke helm maakt het wel lastiger om omhoog te kijken.