Kennisbank Gehoorbescherming

Algemeen

Actieve gehoorbescherming reduceert het volume van schadelijk lawaai, terwijl essentiële geluiden als stemmen en alarmsignalen worden doorgelaten. Het maakt omgevingsbewust werken mogelijk. Er zijn ook actieve gehoorbeschermers verkrijgbaar met elektronica als een radio, portofoon en bluetooth-functie. Ontdek ons assortiment aan actieve oorkappen en oordoppen.

Passieve gehoorbescherming dempt schadelijk geluid tot een veilig niveau en heeft geen elektronica en communicatiemogelijkheden. Deze traditionele beschermers hebben als voordeel dat ze niet opgeladen hoeven te worden. Wij hebben een ruim aanbod aan passieve oorkappen.

SNR staat voor Single Number Rating en geeft de mate van geluidsreductie van gehoorbescherming aan. De SNR-waarde, ofwel dempingswaarde, wordt vermeld op de verpakking van elk product. dB(A) is afgeleid van decibel, een maateenheid om aan te geven hoe hard een geluid is, en corrigeert de sterktes voor de gevoeligheid van het menselijk gehoor. Een SNR-waarde van 25 dB zorgt er bijvoorbeeld voor dat een geluidsniveau van 95 dB(A) tot 70 dB(A) wordt gedempt.

Gehoorschade kan ontstaan vanaf een dagelijkse dosis geluid van 80 decibel. De wet gaat dan uit van een 8-urige werkdag. Belangrijk om te weten is dat een verhoging met 3 dB(A) een verdubbeling van het geluid betekent. Blootstelling aan 83 dB(A) is dan nog maar 4 uur per dag veilig. Als maatregelen conform de bronaanpak (arbeidshygiënische strategie) het geluidsniveau niet onder de 80 dB(A) krijgen, moeten werkgevers volgens de Arbowet gehoorbescherming aanbieden. Vanaf 85 dB(A) zijn medewerkers verplicht die te dragen.

Vragen als ‘wat is de beste gehoorbescherming?’ en ‘welke gehoorbescherming moet ik kiezen?’ zijn niet eenduidig te beantwoorden. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Voor optimale veiligheid is het in ieder geval belangrijk om rekening te houden met de demping. Het gemiddelde geluidsniveau moet na aftrek van de SNR-waarde lager zijn dan 80 dB(A). Meestal wordt gestreefd naar een restgeluidniveau tussen de 70 en 80 dB(A). Anders is er sprake van overbescherming en kan de gebruiker alarmsignalen missen of een gevoel van isolatie krijgen.

Persoonlijke voorkeuren als de mate van comfort en functies van de gehoorbeschermer wegen natuurlijk ook mee. Het aanbod is heel ruim; van eenvoudige wegwerp oordopjes en detectable earplugs tot aan koptelefoons met radio en bluetooth headsets.

Bij sterke blootstelling aan lawaai moet er natuurlijk veel geluid worden gedempt. De maximale demping van gehoorbescherming is ongeveer 39 dB(A). Hoger is bijna niet mogelijk omdat geluidstrillingen door het hele lichaam gaan en dan alsnog het trommelvlies bereiken.

Bij extreme geluidsniveaus van 110 dB(A) of meer is het aan te bevelen om oorkappen (uitwendige bescherming) te combineren met oordoppen (inwendige bescherming). Verwacht er echter niet te veel van: je kan de dempingswaarden van beide beschermers niet zomaar bij elkaar optellen. De winst beperkt zich tot maximaal 5 dB(A).

Tinnitus (oorsuizen) wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door langdurige blootstelling aan lawaai. Gehoorschade is niet te genezen, wél te voorkomen. Draag daarom gehoorbescherming die het geluid dempt tot onder de veilige grens van 80 decibel. Luister je op het werk naar muziek? Let dan op het volume.