Meest gestelde vragen over werkschoenen

Meest gestelde vragen over werkschoenen

Werkschoenen, ook wel veiligheidsschoenen genoemd, zijn een veelgebruikt persoonlijk beschermingsmiddel. Als PBM-specialist krijgen wij regelmatig vragen over werkschoenen. In dit blogitem hebben we ze overzichtelijk op een rijtje gezet en uiteraard beantwoord. Onderstaande vragen komen aan bod:

Wat is het verschil tussen S1, S2 en S3 veiligheidsschoenen?

Werkschoenen hebben een safety codering, ofwel S-code, om het veiligheidsniveau aan te duiden.

  • S1: Antistatisch en voorzien van een veiligheidsneus. Geschikt voor droge plaatsen.
  • S1P: Bovenstaande inclusief een antiperforatie tussenzool. Geschikt voor droge plaatsen met scherpe voorwerpen op de grond.
  • S2: Zelfde eigenschappen als S1, aangevuld met bescherming tegen het binnendringen van water. Ideaal voor buitenwerkzaamheden.
  • S3: Een combinatie van S1P en S2. S3 werkschoenen zijn geschikt voor vele werkomstandigheden en daarom het populairst.
Man stapt met goede werkschoenen in spijker

Wanneer zijn werkschoenen verplicht?

Voor vele beroepen is het hebben van goede werkschoenen belangrijk. Maar het is niet altijd verplicht. In de bouw moeten ze vaak wel gedragen worden omdat de werkomgeving bijna altijd onveilig is. Daarnaast is er gezien de taken een grote kans op ongevallen. Maar de bouw is zeker niet de enige sector waarin een verplichting tot het dragen van werkschoenen geldt. Ook in bijvoorbeeld magazijnen met zware objecten of laboratoria zijn het onmisbare persoonlijke beschermingsmiddelen.

In de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) staat precies beschreven welke persoonlijke beschermingsmiddelen verplicht zijn op de werkvloer.

Hoe lang gaan werkschoenen mee?

Hoe lang je op werkschoenen kan lopen hangt af van onder meer de kwaliteit. Goede werkschoenen gaan logischerwijs langer mee. Bij intensief gebruik zal dit ongeveer 1,5 jaar zijn. Houd er rekening mee dat het type werkzaamheden, de weersomstandigheden en slecht onderhoud de levensduur kunnen verkorten.

Voor optimale veiligheid en comfort is het belangrijk om de werkschoenen tijdig te vervangen. Gebreken zullen niet altijd zichtbaar zijn, maar dat betekent niet dat de kwaliteit niet achteruit is gegaan. Een goede regel is om elk jaar, zeker bij intensief gebruik, nieuwe werkschoenen te kopen. 

Welke welkschoenen heb ik nodig?

Vragen als ‘Welke welkschoenen heb ik nodig?’ en ‘wat zijn goede werkschoenen?’ worden ons regelmatig gesteld. Het antwoord is afhankelijk van je werkzaamheden. Het allerbelangrijkst is dat de schoenen de juist veiligheidsklasse (S-code) hebben. Ze moeten natuurlijk ook lekker zitten en praktisch zijn en het oog wil ook wat.

Naast de eisen van de S-code kunnen er nog extra veiligheidsopties nodig zijn. Denk aan antiperforatie, antislip, antistatisch en brandvertragend. Kijk goed tegen welke risico’s bescherming moet worden geboden.

Bepaal daarna welk materiaal je fijn vindt. Dit bepaalt ook voor een groot deel het gewicht van de werkschoenen. En hoe lichter de schoen, hoe fijner het is om op te lopen. Ditzelfde geldt voor het materiaal van de veiligheidsneus, staal is een stuk zwaarder dan composiet.

Je hebt keuze uit verschillende kleuren en modellen, zoals modieuze zwarte sneakers en handige witte instappers. Laatstgenoemde zijn ideaal voor werk waarbij je regelmatig je schoenen aan en uit moet trekken. Wit is een kleur die je vaak in de voedingsindustrie ziet.

Daarnaast zijn er lage en hoge werkschoenen. Lage modellen zijn fijn bij werkzaamheden waarbij veel moet worden geknield of gehurkt. De voeten en enkels kunnen namelijk vrij bewegen. Een hoge variant biedt meer bescherming en ondersteuning.

Hieronder een greep uit ons assortiment met S1P werkschoenen:

En hier een aantal populaire S3 modellen:

Het aanbod aan veiligheidsschoenen is ruim, dus we snappen dat het lastig kan zijn om het juiste paar te selecteren. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via +31 85 065 69 29 voor persoonlijk advies.

Wat te doen tegen zweetvoeten in werkschoenen?

Zweetvoeten ontstaan wanneer er geen evenwicht is tussen de hoeveelheid vocht en warmte in je werkschoenen. Als je kiest voor ademend materiaal, zoals leer, zullen je voeten langer fris en droog blijven. Er zijn ook speciale voeringen die een hoge vochtdoorvoer hebben. Denk aan Gore-Tex.

Een andere tip is om sokken te dragen van natuurlijk materiaal (bijv. katoen en wol). Trek elke dag een schoon paar aan en was je voeten twee keer per dag voor een goede hygiëne.

Wat ook het overwegen waard is, is om meerdere werkschoenen aan te schaffen zodat je kan wisselen. Hierdoor kunnen ze luchten en verdampt het zweet.

Wie betaalt werkschoenen?

Als op de werkvloer veiligheidsschoenen nodig zijn, dan is de werkgever verplicht om deze ter beschikking te stellen. De kosten zijn ten laste van de werkgever.

Nog andere vragen?

Heb je nog andere vragen of persoonlijk advies nodig bij de aanschaf van werkschoenen? We staan altijd klaar om te helpen! Neem contact met ons op via +31 85 065 69 29.