Wanneer zijn werkschoenen verplicht?
Voor vele beroepen is het hebben van goede werkschoenen belangrijk. Maar het is niet altijd verplicht. In de bouw moeten ze vaak wel gedragen worden omdat de werkomgeving bijna altijd onveilig is. Daarnaast is er gezien de taken een grote kans op ongevallen. Maar de bouw is zeker niet de enige sector waarin een verplichting tot het dragen van werkschoenen geldt. Ook in bijvoorbeeld magazijnen met zware objecten of laboratoria zijn het onmisbare persoonlijke beschermingsmiddelen.
In de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) staat precies beschreven welke persoonlijke beschermingsmiddelen verplicht zijn op de werkvloer.
Hoe lang gaan werkschoenen mee?
Hoe lang je op werkschoenen kan lopen hangt af van onder meer de kwaliteit. Goede werkschoenen gaan logischerwijs langer mee. Bij intensief gebruik zal dit ongeveer 1,5 jaar zijn. Houd er rekening mee dat het type werkzaamheden, de weersomstandigheden en slecht onderhoud de levensduur kunnen verkorten.
Voor optimale veiligheid en comfort is het belangrijk om de werkschoenen tijdig te vervangen. Gebreken zullen niet altijd zichtbaar zijn, maar dat betekent niet dat de kwaliteit niet achteruit is gegaan. Een goede regel is om elk jaar, zeker bij intensief gebruik, nieuwe werkschoenen te kopen.
Welke welkschoenen heb ik nodig?
Vragen als ‘Welke welkschoenen heb ik nodig?’ en ‘wat zijn goede werkschoenen?’ worden ons regelmatig gesteld. Het antwoord is afhankelijk van je werkzaamheden. Het allerbelangrijkst is dat de schoenen de juist veiligheidsklasse (S-code) hebben. Ze moeten natuurlijk ook lekker zitten en praktisch zijn en het oog wil ook wat.
Naast de eisen van de S-code kunnen er nog extra veiligheidsopties nodig zijn. Denk aan antiperforatie, antislip, antistatisch en brandvertragend. Kijk goed tegen welke risico’s bescherming moet worden geboden.
Bepaal daarna welk materiaal je fijn vindt. Dit bepaalt ook voor een groot deel het gewicht van de werkschoenen. En hoe lichter de schoen, hoe fijner het is om op te lopen. Ditzelfde geldt voor het materiaal van de veiligheidsneus, staal is een stuk zwaarder dan composiet.
Je hebt keuze uit verschillende kleuren en modellen, zoals modieuze zwarte sneakers en handige witte instappers. Laatstgenoemde zijn ideaal voor werk waarbij je regelmatig je schoenen aan en uit moet trekken. Wit is een kleur die je vaak in de voedingsindustrie ziet.
Daarnaast zijn er lage en hoge werkschoenen. Lage modellen zijn fijn bij werkzaamheden waarbij veel moet worden geknield of gehurkt. De voeten en enkels kunnen namelijk vrij bewegen. Een hoge variant biedt meer bescherming en ondersteuning.
Hieronder een greep uit de opties: