Gele werkbroek met cordura knieversterking

De verschillende materialen werkkleding op een rij

Wanneer je op zoek bent naar de perfecte werkkleding, is het belangrijk om rekening te houden met de gebruikte materialen, jouw specifieke werkvereisten en omstandigheden. Katoen, polyester, fleece, softshell en cordura zijn enkele van de meest voorkomende materialen die worden gebruikt in werkkleding. Het kiezen van de juiste materialen voor je werkkleding kan een groot verschil maken in termen van comfort, duurzaamheid en bescherming.

Stel daarom bijvoorbeeld deze vragen:

  1. Vind je het belangrijk dat jouw werkkleding goed ademt of vocht absorberend is?
  2. Wordt jouw werkkleding intensief gebruikt en vind je het belangrijk dat jouw werkkleding slijtvast is?
  3. Heb je extra bescherming nodig tegen de kou en regen?

Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen, dus we raden je aan om goed eerst naar deze eigenschappen te onderzoeken.

In dit artikel zullen we een diepgaande blik werpen op elk van deze materialen en hun unieke eigenschappen.

Katoen

  • Wat is katoen en hoe wordt het gemaakt?

Katoen is een zachte vezel die groeit in de zaden van de katoenplant. Het wordt geplukt, verwerkt tot garen in een spinmachine, geverfd en geweven. 

  • Wat zijn de voordelen?

Katoenen werkkleding is erg geliefd vanwege zijn ademende vermogen en comfort. De vezels absorberen vocht goed, waardoor het ideaal is voor warmere omstandigheden. Dit maakt het een uitstekende keuze voor werknemers die dicht bij warmtebronnen werken, zoals in de zware industrie. Bovendien isoleert katoen goed, smelt het niet bij hitte en vat het niet snel vlam.

Katoen is een natuurproduct, dus het heeft ook een antistatische werking.Een ander pluspunt is dat katoen als enige vezel op 90 graden gewassen kan worden. Daarnaast is katoenen kleding gemakkelijk te onderhouden en kan het zonder problemen gewassen worden.

  • Wat zijn de nadelen?

Echter heeft katoen ook nadelen. Het kan kreukgevoelig zijn en transpiratievlekken kunnen zichtbaar zijn op lichte kleuren in werkkleding. Daarnaast kan katoen ook krimpen.

  • Hoe moet je katoen wassen?

Het belangrijkste waar je bij het wassen van katoen op moet letten, is dat het niet krimpt. Vooral bij hogere temperaturen heb je het risico dat dit gebeurt. Wij adviseren daarom om katoenen stoffen de eerste keer op lagere temperatuur (maximaal 40 graden) te wassen en niet direct in de droger te doen. Na de eerste wasbeurt kun je eventueel op hogere temperaturen wassen, maar voor de meeste kleding is dat niet per se nodig.

Was de stof de eerste keer ook apart, of in ieder geval samen met vergelijkbare kleuren. Nieuw katoen kan namelijk nog kleur afgeven. 

Polyester

  • Wat is polyester en hoe wordt het gemaakt?

Polyester is een kunstmatige vezel die in het laboratorium wordt gemaakt met behulp van aardolie en aardgas. Het is een synthetisch materiaal.

  • Wat zijn de voordelen van dit materiaal?

Polyester wordt veel gebruikt in werkkleding vanwege zijn duurzaamheid en snelle droogtijd. Het kreukt niet snel en behoudt zijn vorm, zelfs na veelvuldig dragen en wassen. Polyester werkkleding is ook lichtgewicht en ademend, wat zorgt voor comfort tijdens intensieve fysieke activiteiten. Dit betekent dat polyester overalls of werkbroeken lang meegaan en hun maat behouden. Bovendien is polyester goed recyclebaar, waardoor het een duurzame keuze is.

Tegenwoordig is er hoogwaardig polyester verkrijgbaar dat weinig glanst, stevig maar toch licht is.

  • Wat zijn de nadelen?

Polyester kan statische elektriciteit opwekken en de stof kan aan de huid blijven plakken. Ook absorbeert polyester geen zweet.

  • Hoe moet je het wassen?

Polyester kan gewoon in de wasmachine worden gewassen op maximaal 40 graden Celsius. Gebruik bij voorkeur het synthetische of fijne wasprogramma. Als je een jas wast, doe deze dan binnenstebuiten in de machine. Over het algemeen kan polyester ook in de droger, maar alleen op een lage temperatuur.

  • Polyester gemengd met katoen of polyamide

Werkkleding bestaat vaak uit een mix van polyester en andere materialen. Voor algemene kleding wordt vaak een mix van 65 procent polyester en 35 procent katoen gebruikt. Dit maakt de stof goed wasbaar op hoge temperaturen en voorkomt kleurverlies. Daarnaast zorgt deze mix voor kreukherstel, minimale krimp, lage vochtopname en duurzaamheid. Polyester-katoen is echter minder isolerend dan puur katoen. Katoen-polyester bestaat uit 65 procent katoen en 35 procent polyester en heeft juist een hoog vochtopnamevermogen met goede warmte-isolatie.

Een andere stof die gebruikt wordt is polyamide. Dit materiaal is duurzamer dan polyester, maar daardoor ook prijziger. Bovendien is polyamide gevoeliger voor warmte dan polyester, dus kan polyester op iets hogere temperaturen worden gewassen.

Fleece

  • Wat is fleece en hoe wordt het gemaakt?

Fleece, ook wel bekend als polar fleece, heeft veel voordelen en wordt gebruikt in verschillende kledingstukken zoals jassen, hoeden, truien, joggingbroeken, gymkleding, hoodies en hoogwaardige outdoorkleding.

Fleece is een materiaal dat gemaakt wordt van 100% polyester. Het wordt gebreid en vervolgens geruwd, waardoor het een harige en zachte textuur krijgt. Een interessant feit is dat fleece ook gemaakt kan worden van gerecyclede pet flessen.

  • Wat zijn de voordelen?

Een van de belangrijkste voordelen van fleece is dat het uitstekend isoleert. Het houdt warmte vast en biedt daardoor extra bescherming tegen koude weersomstandigheden. De Sioen 612z is een goed bijvoorbeeld en kan gebruikt worden als een binnenjas.

Daarnaast voelt fleece zacht aan op de huid en zorgt het voor goede isolatie zonder te zwaar te zijn. Dit maakt het een geweldig alternatief voor wol, omdat het vergelijkbare eigenschappen heeft maar veel lichter is en sneller droogt.

Om ervoor te zorgen dat fleece ook winddicht is, wordt er vaak een speciaal membraan tussen de lagen fleece geplaatst. Dit maakt de kledingstukken winddicht terwijl ze nog steeds ademend blijven. Hierdoor blijf je warm en comfortabel zonder oververhit te raken.

Een ander voordeel van fleece is dat het een milieuvriendelijke keuze is omdat het gemaakt kan worden van gerecycled plastic.

  • Wat zijn de nadelen?

Hoewel fleece veel voordelen heeft, heeft het ook enkele nadelen. Een daarvan is dat fleece gemakkelijk statische elektriciteit genereert, wat kan leiden tot het aantrekken van pluisjes, stof en haren van huisdieren. Daarnaast is fleece gevoelig voor beschadiging door wassen op hoge temperaturen, drogen in de droogtrommel of strijken onder ongebruikelijke omstandigheden. Lagere kwaliteit fleece kan ook onderhevig zijn aan pilling.

  • Hoe moet je het wassen?

Als je je fleece werkkleding wilt wassen, wordt aangeraden om een fijnwasprogramma te gebruiken met lauwwarm water. Het is belangrijk om geen wasverzachter te gebruiken, omdat dit de isolerende eigenschappen van het materiaal kan verminderen.

Waterdruppels op softshell materiaal

Softshell

  • Wat is softshell en hoe wordt het gemaakt?

Softshell is een veelzijdig materiaal dat wordt gebruikt in vooral werkjassen vanwege de water- en vuilafstotende eigenschappen. Het verwijst naar een categorie gelaagde synthetische stoffen met specifieke eigenschappen. Meestal bestaat het materiaal uit een warme binnenlaag, een ademende tussenlaag en een waterafstotende buitenlaag die vaak gebruikt wordt in werkkleding. De precieze samenstelling van de lagen en materialen kan variëren afhankelijk van het merk en product. Bovendien heeft softshell ook een zachte, isolerende fleece achterzijde.

  • Wat zijn de voordelen?

Het combineert de beste eigenschappen van verschillende materialen, zoals winddichtheid, ademend vermogen en flexibiliteit. Softshell werkkleding biedt bescherming tegen regen en wind, terwijl het toch comfortabel blijft om te dragen. Dit maakt het ideaal voor outdoor kleding om de koudere dagen aangenamer te maken.

  • Hoe moet je softshell kleding wassen?

Het is belangrijk om je softshell jas regelmatig te wassen omdat vuil ervoor kan zorgen dat de jas minder goed ventileert. Controleer altijd het waslabel voordat je gaat wassen, aangezien te hoge temperaturen de waterdichtheid van de jas kunnen beschadigen. Softshell werkkleding moet meestal met de hand gewassen worden of op een delicaat programma met koud water om beschadigingen te voorkomen. Daarnaast is het ook essentieel om geen wasverzachter te gebruiken, omdat dit een vettig laagje op de jas kan achterlaten en het waterafstotende vermogen kan aantasten.

  • Wanneer en hoe moet je softshell kleding impregneren?

Je zult zelf merken wanneer je jas een nieuwe impregnatielaag nodig heeft, bijvoorbeeld als de regendruppels niet meer van de stof afrollen maar erin worden opgenomen. Dan is het tijd om je jas te impregneren.

Er zijn twee manieren om je jas te impregneren: met behulp van een impregneerspray of impregneerwasmiddel. Het voordeel van een impregneerspray is dat je deze alleen op de buitenkant spuit, waardoor de waterafstotende werking van de buitenlaag beter behouden blijft. Het voordeel van inwassen is dat het impregneermiddel gelijkmatig over het hele kledingstuk wordt verdeeld.

Hieronder vind je onze meest verkocht softshell jassen:

Fluoriserende werkjassen aan kapstok

Cordura

  • Wat is cordura en hoe wordt het geproduceerd?

Cordura is een overkoepelende term voor verschillende soorten duurzaam en slijtvast textiel. Dit textiel wordt vervaardigd uit nylon 6,6-vezels.

  • Wat zijn de voordelen?

Cordura is een bijzonder stevige stof die vaak wordt gebruikt in werkkleding waar extra duurzaamheid vereist is. Het materiaal is 10 keer sterker dan katoen, 3 keer sterker dan gewone polyester vezels en heeft door de speciale PU-laag ook nog eens een vuilafstotende eigenschap. Het kan scheuren, schuren en andere vormen van slijtage weerstaan, waardoor het ideaal is voor werkzaamheden die intensief belastend zijn voor kleding. Werkkleding met Cordura gaat lang mee en behoudt zijn kwaliteit, zelfs onder zware omstandigheden. Het is perfect geschikt voor versterking van zakken, knie-, schouder- en armstukken van een overall. Naast praktisch is Cordura ook comfortabel en draagt het zeer zacht en licht.

  • Hoe moet je het wassen?

Werkkleding met cordura kan op 40 graden worden gewassen, maar mag niet in de droger worden gedaan.

Extra tip

Om ervoor te zorgen dat je werkkleding van deze materialen in optimale conditie blijft, is het belangrijk om de juiste onderhoudsinstructies te volgen. Elke stof heeft zijn eigen specifieke vereisten voor wassen en drogen. Het wordt aanbevolen om de instructies op het etiket van de kleding te raadplegen voor het beste resultaat.

Ontdek nu onze diverse collectie werkkleding!

PBM discounter is er om kosten te besparen op werkkleding zonder concessies te doen aan de veiligheid. Ons assortiment is zorgvuldig samengesteld en we besteden veel aandacht aan het draagcomfort van onze producten. Onze items zijn niet hinderlijk tijdens het werk, maar bieden juist ondersteuning. We hebben werkkleding voor zowel mannen als vrouwen in verschillende beroepsgroepen, zoals bouw, zorg, horeca, schilders en hoveniers. Bij PBM discounter vind je altijd iets wat bij jouw klus en budget past.

Als je hulp nodig hebt bij het bestellen van werkkleding, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via +31 85 065 69 29. We staan altijd klaar om je vragen te beantwoorden!